Asunnot

Suomalaisen unelma on asua omakotitalossa veden äärellä, kaupungin läheisyydessä, omassa rauhassa, selviää S-Pankin vuonna 2018 teettämästä Suomalaisten unelmakoti –tutkimuksesta. Kuopiossa tuo unelma on mahdollista toteuttaa. Suomen 10. suurimman järven, Kallaveden, kietoutuminen kaupungin ympärille takaa sen, että vesi on lähes jokaisen kuopiolaisen ulottuvilla. Täältä löytyy niin kerros-, rivi- kuin omakotitalojakin eri vuosikymmeniltä kunkin ajan rakennusarkkitehtuurin mukaan rakennettuina ja uusia koteja valmistuu jatkuvasti lisää. Väestönkasvu on painottunut eteläiselle kaupunkialueelle, missä asuu noin viidennes kaikista Kuopion alueen asukkaista.

Vuokra-asunnot

Kuopion vuokra-asuntotarjonta on laadukas ja monimuotoinen. Koska Kuopion pinta-alasta vettä on vajaa kolmannes ja metsää puolet, kaupungista on kohtuullisen helppoa löytää asunto, jonka ikkunoista saa ihailla joko metsää, järveä tai molempia. Kuopion suurin vuokranantaja on kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma Oy. Yhtiöllä on omistuksessaan yli 6 000 asuntoa, joissa asuu reilut 10 000 kuopiolaista. Useimmat vuokra-asunnot ovat kerrostaloissa, mutta jonkin verran vuokra-asuntoja on myös omakoti- ja rivitaloissa. Lisäksi Kuopiossa on tarjolla nuorille suunniteltuja nuoriso- ja opiskelija-asuntoja sekä senioreiden palvelutarpeisiin vastaavia ikääntyvien vuokra-asuntoja.

Vuokra-asuminen
Niiralan Kulma Oy
Opiskelija- ja nuorisoasunnot
Ikäihmisten vuokra-asunnot

Tontit

Kuopion kaupungilta on haettavissa tontteja sekä omakotitaloasumiseen, rivi- ja kerrostaloasumiseen että yritystoimintaan. Kaupunki laittaa haettavaksi vuosittain noin 60 uutta omakotitonttia, jotka ovat haettavana yleensä keväisin ja/tai syksyisin. Jatkuvan haun omakotitontteja on haettavana ympäri vuoden, niin keskeiseltä kaupunkialueelta kuin maaseututaajamista (Riistavesi, Vehmersalmi, Karttula, Pihkainmäki, Syvänniemi, Maaninka, Käärmelahti, Nilsiä, Juankoski, Muuruvesi ja Säyneinen). Maaseututaajamissa on omakotitontteja tarjolla tällä hetkellä yhteensä noin 170, eniten tällä hetkellä Vehmersalmella, Maaningalla ja Juankoskella.

Koska Kuopiolla on rantaviivaa 6340 kilometriä, tarjolla on tasamaatonttien lisäksi usein myös rantatontteja, mistä kaupunki järjestää tarjouskilpailuja. Lisäksi Kuopion kaupungilla on vuokrattuna maa-alueita lomakäyttöön noin 330 mökille. Vähän pienempään tonttitarpeeseen kaupunki vuokraa noin 300 m2 suuruisia palstoja neljältä 100 mökin laajuiselta ryhmäpuutarha-alueeltaan.

Tontit
Omakotitontit (kaupunkialue ja maaseututaajamat)
Lomarakennuspaikat ja huvilapalstat

Omistusasuminen

Kuopion kaupungin tavoitteena on laajentua rakenteellisesti mahdollisimman hitaasti, jolloin suurin osa uusista asunnoista rakennetaan nykyistä kaupunkia täydentäen ja tiivistäen. Koteja on tarjolla kerrostaloasunnoista rivitaloasuntoihin ja omakotitaloihin. Asumisoikeusasunto on vaihtoehto asunnon ostamiselle tai vuokraamiselle. Kuopiossa on valmiina noin 1140 asumisoikeusasuntoa ja lisää rakennetaan koko ajan. Uusimmat asunnot sijoittuvat Päivärantaan, Saaristokaupunkiin, Mölymäelle, Petoselle ja Julkulaan.

Kuopion alueen väestöstä 23 % asuu entisissä kuntakeskuksissa tai maaseutualueilla. Vakituisten asuntojen lisäksi Kuopiossa on 10 850 kesämökkiä, mikä on eniten koko Suomessa.

Asumisoikeusasunnot