Elämänlaatu Kuopiossa

Kuopiossa kaupungin jokaisella asukkaalla on henkilökohtainen suhde elinympäristöönsä, joka muodostuu luonnon ja kaupungin, elämän ja työn, kasvun ja turvallisuuden sekä kansainvälisyyden ja paikallisuuden oikeasta tasapainosta. Täällä luonto on lähellä kaupunkia, työltä jää aikaa rentoutumiselle ja elämänhallinnan tunne tuo turvallisen olon. Hyvinvointi näkyy vapaa-ajan lisäksi myös työelämässä, sillä Kuopio tunnetaan vahvasta hyvinvointi-, bio- ja terveysteknologiaosaamisestaan. Kuopio sijoittuukin vuodesta toiseen valtakunnallisten asukastyytyväisyys- ja imagotutkimusten kärkisijoilla. Sijoitukset vastaavat hyvin Kuopion tavoitetta olla hyvän elämän pääkaupunki 2030.

Kuopiosta löytyy asumisen alueita jokaiseen makuun. Minne tahansa kotisi teetkin, luonnonrauha ja kaupungin vilinä yhdistyvät Kuopiossa sopusointuiseksi kokonaisuudeksi – lisämausteet voit valita itse. Kuopiossa elät parasta elämääsi mutkattomaan savolaiseen tapaan. Tutustu hyvän asumisen pääkaupunkiin asumisenkuopio.fi -verkkosivuilla.

Kokonaisvaikutelma

Kuntien imago 2020 –tutkimuksen mukaan Kuopiolla on yli 100 000 asukkaan kaupungeista toiseksi paras kokonaisvaikutelma ja kolmanneksi parhaat imagotekijät. Kuopiota kehuttiin erityisesti kuntayhteistyön tuloksellisuudesta, kaavoituksesta yritystoiminnan kannalta ja siitä, että kuntien virkamiehiin saa helposti yhteyden. Myös yrittäjämyönteisyydessä ja suositteluhalukkuudessa Kuopio sijoittui yli 100 000 asukkaan kaupunkien joukosta sijalle kaksi. Kyselyyn vastasi yhteensä 2028 elinkeinoelämän edustajaa Suomen 36 suurimmasta kunnasta ja kaupungista. Vastaajat ovat vastanneet niiden kuntien ja kaupunkien osalta, joissa heidän yrityksellään on toimintaa. 

Kuopio Suomen toiseksi vetovoimaisin

Kuopio menestyi erinomaisesti kaupunkien alueellista vetovoimaa selvittävässä Vetovoima & vaikutus -tutkimuksessa (toteuttajana T-Media Oy): Kuopio sijoittuu toiseksi parhaiten heti Tampereen jälkeen, kun verrattavina on asukasluvultaan Suomen kymmenen suurinta kaupunkia. Nykyiset asukkaat arvostavat Kuopiota suuresti ja pitävät sitä vetovoimaisena. Kuopiolaiset pitävät asuinkaupunkinsa suurimpina vahvuuksina viihtyisää ja turvallista ympäristöä sekä sijaintia ja toimivia liikenneyhteyksiä. Myös alueen kunnalliset palvelut nähtiin suurena vetovoimavahvuutena ja paikallista yhteisöä arvostettiin – asukkaiden hyvinvointi koettiin siis hyvänä ja kanssa-asujia mukavina. Myös potentiaaliset asukkaat näkevät Kuopion vetovoimaisena ja viihtyisänä. Potentiaalisilta asukkailta Kuopio sai parhaat arviot ympäristöstä ja yhteisöstä. Myös Kuopion sijainti nähtiin hyvänä.

Asukastyytyväisyys

Kuopion alueella asuu tyytyväisiä asukkaita, selviää Kuntarating 2019 –tutkimuksesta. Sen mukaan Itä- Suomen onnellisimmat asukkaat löytyvät Siilinjärveltä. Toiseksi sijoittui Kuopio. Koko Suomen onnellisimmat asukkaat asuvat Kauniaisissa, Naantalissa ja Pirkkalassa. Siilinjärvi sijoittui tässä vertailussa neljänneksi. 20 suurimman kaupungin onnellisin väestö löytyy Helsingistä, Seinäjoelta ja Espoosta. Tutkimuksen mukaan luonto, turvallisuus ja rauhallisuus painottuvat asukasviihtyvyyttä tarkastellessa. Yhteisöllisyys nostaa puolestaan turvallisuuden tunnetta. EPSI Ratingin tekemään Kuntarating 2019 – tutkimukseen haastateltiin yhteensä 14 000 Suomessa asuvaa yli 18 vuotiasta asukasta.

Muuttohalukkuustutkimus

Taloustutkimuksen julkaiseman Muuttohalukkuus ja kaupunkien/kuntien imago 2020 -tutkimuksen mukaan Kuopiota pidetään kokonaismielikuvan perusteella Suomen viidenneksi parhaana asuinpaikkakuntana. Itä- Suomen aluevertailussa se on ykkönen, ja asuinympäristön viihtyisyyttä arvioitaessa Kuopio sijoittui neljänneksi. Itä-Suomen toiseksi paras kaupunki on Joensuu. Kuopion vahvuuksia ovat viihtyisän asuinympäristön lisäksi turvallisuus ja hyvä kasvuympäristö lapsille, missä se on sijoittunut kärkisijoille myös aiempina vuosina. Imago 2020 -tutkimuksessa oli mukana 61 Suomen suurinta kaupunkia ja kuntaa. Helmikuussa 2020 tehtyyn kyselyyn vastasi kaikkiaan 3101 iältään 15-79 -vuotiasta suomalaista.

Kuopio on Suomen kolmanneksi muuttovetovoimaisin kunta. Kuopion muuttovoitto on koko maan suurimpien joukossa (Tilastokeskuksen tietojen mukaan 1/2021).