Marko Ausma – Vähemmässä ajassa enemmän tulosta

Tallinnan tehokas ilmapiiri vaihtui Kuopion leppoiseen elämänrytmiin. Vaikka vauhti hidastui, niin tehokkuus lisääntyi.

Luovatoimisto KiMa Creative Oy:n yrittäjä Marko Ausma muutti Tallinnasta Kuopioon kesällä 2015. Vaikka Ausma on kuudessa vuodessa ehtinyt jo hyvin savolaistumaan, yksi asia on hänelle yhä mysteeri ja se on paikallisten ajankäyttö.

– Miten kuopiolaisen rennolla otteella voidaan saada samassa ajassa enemmän aikaan kuin tallinnalaisella tehokkuusajattelulla? Ausma pohtii.

Alussa verkkaisuus ärsytti ison kaupungin vauhtiin tottunutta Ausmaa. Mielessä pyöri ajatus, että eikö nyt voitaisi mennä jo eteenpäin. Olisi vähän kiire.

– Pian huomasin itsekin mukautuvani paikalliseen elämänrytmiin.

Marko Ausman sylissä lapsi. Kuva otettu pyöreän ylhäällä olevan peilin heijastuksena.
Kuopiolaiset ovat laatutietoisia ja mestareita ajankäytössä, luovatoimisto KiMa Creative Oy:n yrittäjä Marko Ausma sanoo.

Rauhoittumisen myötä elämän tärkeysjärjestys on mennyt uusiksi ja luontoakin on ehtinyt ihastelemaan.

– Kuopio on eksoottinen paikka sen monimuotoisen luonnon vuoksi. Se on hyvin erilainen kuin Virossa. Esimerkiksi graniittikalliot ja järvet sekä niiden pienet saaret ovat tyypillisiä Kuopiolle toisin kuin Tallinnalle, missä maa on pinnanmuodoiltaan hyvin tasaista.

Myös ruoka on erilaista. Esimerkiksi laatikot kuuluvat vain suomalaiseen ruokavalioon.

– Tulin Suomeen alun perin tapaamaan puolisoni vanhempia. Ensimmäinen ajatukseni oli, että miksi täällä on näin kylmä, vaikka silloin elettiin jo kesäkuun puoliväliä.

Ensireaktion jälkeen Ausma on huomannut pitävänsä talvesta. Hän käy poikansa kanssa lumilautailemassa ja vaeltaa luonnossa.

– Kuopiossa kynnys luontoon lähtemiselle on matalampi kuin Tallinnassa. Virossa piti aina ajaa etelään lumilautailemaan ja se oli päivän projekti. Täällä pääsee rinteeseen 20 minuutissa.

Markon selfie perhepotretti. Vanhemmat ja iloiset kolme lasta katsovat kameraan.

Kuopio on näyttäytynyt Ausmalle mukavana paikkana elää ja kasvattaa lapsia.

– Kuopiolaiset ovat todella ystävällisiä ja vastaanottavaisia. Sain työpaikankin nopeasti maahanmuuton jälkeen, ja nyt minulla on oma yritys.

Ausma kokee, että Tallinnan ja Kuopion työkulttuurit ovat hyvin lähellä toisiaan. Suurin ero kahden eri maan työkulttuurin välillä on kuopiolaisten tietoisuus hyvästä hinta-laatusuhteesta. Täällä tehdään laatua huolella ja aikataulussa ja silti jää aikaa vielä elämällekin.

– Vielä muutama vuosi sitten yhdessä tekeminen oli Tallinnassa pidemmällä kuin täällä, mutta nyt tilanne on tasoittunut. Kuopiolainen yhdessä tekeminen on mahtavaa, Ausma sanoo.

Teksti: Maiju Korhonen
Kuvat: Marko Ausma