Matti Vänskä – Hiljaisuus ja hyvät liikenneyhteydet veivät voiton

Pohjois-Savon yhtenäinen työssäkäyntialue mahdollistaa monipuolisen elämän ja asumisen myös Vänskän perheelle. Yhtenäisen työssäkäyntialueen visiona onkin työväen helppo liikkuvuus asuinpaikasta ja maakuntarajoista riippumatta.

Matti Vänskä on syntyperäinen savolainen, mutta on asunut vuosia muualla Suomessa. Savolaisuus tai murre eivät ole Vänskästä koskaan hälvenneet. Vänskä perheineen päätyikin paluumuuttajiksi Pohjois-Savoon.

Yhtenäinen työssäkäyntialue toimii hyvillä tieyhteyksillä

Kuopion kaupungilla suunnitteluinsinöörinä työskentelevä Vänskä on kokenut työmatka-autoilija. Kotoa Leppävirralta ajaa puolisen tuntia töihin Kuopioon.

– Oma puolen tunnin hetki aamulla ja iltapäivällä tekee hyvää. Aamulla saa jäsenneltyä työpäivän kulun ja iltapäivällä voi nollata ajatukset ja laskeutua kotielämään, Vänskä kertoo.

Vänskän mukaan valtaosa kyläläisistä käy muualla töissä. Oma auto ei kuitenkaan ole Leppävirralla ehdoton. Monet suosivat kimppakyytejä ja bussit kulkevat.

Matti Vänsä seisoo lumisilla mökin rappusila järven rannalla, sylissään halkoja.
Hyvät ja toimivat kulkuyhteydet tekevät Vänskästä työmatkailusta lähes vaivatonta.

– Koemme, että tämä on aidosti sitä Pohjois-Savon yhtenäistä työssäkäyntialuetta. On sujuvaa liikkua joka paikkaan ja ajomatka kaikkialle on sopiva, Vänskä kertoo.

Yhtenäinen työssäkäyntialue on myös yhteinen harrastusalue. Esimerkiksi Vänskän tytär käy harrastuksissa Kuopiossa ja vanhemmat käyvät sekä Varkaudessa että Kuopiossa.

Valtatie 5 on Pohjois-Savon elävöittäjä

Leppävirta on maantieteellisesti kolmion keskellä. Kuopioon, Varkauteen ja Pieksämäelle on suunnilleen sama ajomatka.

Pohjois-Savossa on useita Leppävirran tapaisia keskittymiä, josta on hyvät kulkuyhteydet ympäröiviin kaupunkeihin. Valtatie 5 on Vänskän mukaan Pohjois-Savon elämänlanka.

– Valtatie 5 on hyvin toimiva. Toivottavasti sen sujuvuuteen panostetaan tulevaisuudessakin.

Moni työmatkalainen odottaa Kuopion uuden Savilahden rampin valmistumista. Se palvelee pohjoisesta ja etelästä tulevia työmatkalaisia kaupungin ruuhkaisimmassa kohdassa.

“Vaihtoehtoja on”

Vänskät asuivat vuosia Tampereella, mutta silloinkin asuinalueelta haettiin rauhaa ja kiireettömyyttä. Leppävirrassa on hänen mukaansa kaikki pienemmän kunnan parhaimmat ominaisuudet: hyvät peruspalvelut, halutessa voi asua väljästi ja olemus on rennompaa. Pienemmissä paikoissa on Vänskästä myös ihmisläheisempi ote.

Vänskä suosittelee muuttamaan rauhallisemmille seuduille, jos kaupungin kiire ja hälinä tympäännyttää yhtään.

– Vaihtoehtoja on, etenkin näin etätyöaikana. Asuinkustannuksetkin ovat eri luokkaa kasvukeskusten ulkopuolella.

Rauhallinen, mutta aktiivinen Leppävirta

Pirkanmaalta paluumuuttaneet Vänskät päättivät kaupunkien välisen kilpailutuksen jälkeen asettua Leppävirralle.

– Vaikka minun ja rouvan suvut ovat Leppävirralta kotoisin, ei se ollut ratkaiseva tekijä. Hiljaisuus vei voiton.

Matti Vänskä pyöräilee lumisella tiellä metsän keskellä
Luonto on Leppävirralla huikea. Alueella on esimerkiksi loistavat kalavedet ja hyvät polut maastopyöräilyyn.

Kiireettömän elämän lisäksi Leppävirta on täynnä tekemistä aktiivisille ulkoihmisille. Upeiden luontokohteiden sekä kalavesien lisäksi kunnassa on myös monia liikuntapaikkoja, kuten hiihtoputki ja monitoimihalli.

– Omasta rannasta aurataan lapsille joka talvi ulkojää, missä pelailemme oman porukan ja kylän lasten kanssa. Leppävirta on kaikin puolin hyvä valinta.

Kuvat: Marc Sabat