Issa Thiaw – Lämpöä ja rakkautta kylmyyden keskellä

Senegalilainen jalkapalloilija löysi Kuopiosta tärkeitä elämänarvoja, jotka saavat pysymään kaupungissa, vaikka ilmasto onkin kotioloihin verrattuna viileänpuoleinen.

”Saavuin Suomeen maaliskuussa 2018 saatuani vuoden sopimuksen Tampereen Ilveksen jalkapallojoukkueen pelaajana. Kuopioon muutin tammikuussa 2019, kun allekirjoitin sopimuksen KuPSille kausiksi 2019-2020.

Tilanne päällä jalkapallopelissä. Issa Thiaw ilmassa potkaisemassa palloa. Muita pelaajia ympärillä ja täysi katsomo taustalla.
Senegalilainen jalkapalloilija Issa Thiaw arvostaa kuopiolaisten osoittamaa kunnioitusta toisiaan kohtaan.

Kuopio vaikutti ensisilmäyksellä pieneltä ja rauhalliselta kaupungilta. Huomasin, että Kuopiossa – kuten muuallakin Suomessa – annetaan paljon painoarvoa ihmisoikeuksille. Se antaa hyvät lähtökohdat edetä uralla alasta riippumatta. Koen kuopiolaiset toisiaan kunnioittavina, seurallisina ja avoimina ihmisinä, mikä johtunee Suomen hyvästä koulutusjärjestelmästä. Olen saanut ystäviä kaikenikäisistä ja kaikenmaalaisista ihmisistä. Arvostan lasten viattomuutta ja ystävällisyyttä sekä vanhusten viisautta, josta voin oppia paljon.

Kuopiolainen luonto, rauhallinen elämänrytmi ja paikallinen suvaitsevaisuus sopivat minulle hyvin. Kaupunki on verrattain pieni, minkä vuoksi täällä on helppoa siirtyä paikasta toiseen, kuten töihin, opintoihin ja harrastuksiin. Ilmasto on afrikkalaiselle tosin kylmä. Kotimaassani Senegalissa on kaksi vuodenaikaa, joista kylmemmän keskimääräinen minimilämpötila on +18 °C.

Issa Thiaw taiteilee jalkapallon kanssa kentällä

Arvostan uudessa kotimaassani sen ensiluokkaista terveydenhuoltojärjestelmää, josta jokainen saa avun aina, kun sitä tarvitsee. Loukkaannuin vuonna 2020 vakavasti Suomen Cupin ottelussa FC Hakaa vastaan. Sain Kuopiossa erittäin hyvää hoitoa polveeni, ja olen siitä kiitollinen minua hoitaneille ortopedi Tommi Kääriäiselle ja fysioterapeutti Jari Puustiselle. Myös KuPSilta saamani tuki on ollut minulle hyvin tärkeää ja arvostan sitä. Haluan kiittää erityisesti Janne Pesosta, Joonas Ojantietä ja Mika Lähderinnettä siitä työstä, mitä he ovat tehneet auttaessaan minut takaisin jaloilleni. Olen kiitollinen KuPSille myös mahdollisuudesta kokeilla ammattilaisjalkapalloilua vammautumisen jälkeen, ja uudesta työstäni valmentajana.

Vaikka ikävöin perhettäni Senegalissa, haluan toistaiseksi asua täällä. Aloitin vastikään opinnot Savonia-ammattikorkeakoulun avoimessa korkeakoulussa jatkaakseni keskeneräisiä kansainvälisen liiketoiminnan opintojani. Viimeksi kuluneiden parin vuoden perusteella Kuopio tuntuu oikealta paikalta elää ja olla. Pidän kaupungin hengestä, koska se vastaa elämänfilosofiaani ihmisten välisestä keskinäisestä kunnioituksesta ja rakkaudesta.”

Teksti: Maiju Korhonen
Kuvat: Issa Thiaw