Perhe, työ ja matkailu – onnistuu!

Heidi Jungarin ja Matti Miettisen perheelle kertyy vuodessa noin 50 reissupäivää, joissa yhdistyy lomailu ja työnteko. Perheen kanssa matkailu vaatii seikkailumieltä ja pakkaustaitoja, kun kolme lasta ja kaksi koiraa lastataan autoon tai kesälomalla veneeseen.

– Meillä molemmilla on sellainen työ, ettei meillä ole mahdollisuutta lähteä lomalle ilman tietokonetta, kertoo Heidi Jungar.

– En muista milloin minulla olisi ollut lomavastaus sähköpostissa. Tai jos on ollut, niin siinä lukee, että vastaan vuorokauden sisällä, naurahtaa Matti Miettinen. 

Molemmat toteavat samaan hengenvetoon, että asia on tietysti ammatinvalintakysymys. Matti työskentelee yrittäjänä ja Heidi K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtajana. Vaikka työ on molemmille intohimo, täytyy välillä ottaa rennommin ja silloin työn ja matkailun yhdistäminen on ajankohtaista. 

Etätyö vaatii organisointia ja riittävästi kaistaa

Heidi Jungar on kotoisin Turusta ja Matti Miettinen Kuopiosta. Perheeseen kuuluu lapset Max (9), Mio ja Mimosa (6) sekä koirat Ninjo (12) ja Mauno (9 kk). Useimmiten Helsingin kodista tuleekin lähdettyä kotikonnuille lähelle isovanhempia ja ystäväperheitä. Iso perhe koirineen arvostaa isovanhempien apua, mutta yöpyy reissuilla usein omassa majapaikassa. 

– Turussa tai Kuopiossa meillä ei ole vakituista tukikohtaa. Tykkäämme mennä fiiliksen mukaan, joten majoitus vaihtelee ystävien vapaana olevista asunnoista hotelliin tai mökkeilyyn, Heidi summaa.

Vanhemmat reissaavat myös kahdestaan, mutta lähtökohtaisesti lapset kulkevat aina reissussa mukana. Esimerkiksi Tahko on keskeinen paikka, jonne pääsee helposti viikonlopuksi ja jossa sekä kesä- että talviaktiviteetit ovat lähellä. 

– Välillä täytyy käyttää luovuutta työn jaksottamisessa ja aikataulutuksessa. Usein teen aamulla ensimmäisen setin, sitten vietän aikaa perheen kanssa ja jatkan taas myöhemmin illalla. Välillä teemme töitä vuorovedoin niin, että toinen on lasten kanssa ja toinen työskentelee yhden kokonaisen päivän, Heidi kertoo. 

– Ennen loppiaista oli sellainen päivä, että menin aamulla lasten kanssa rinteeseen ja tulin palaverin ajaksi takaisin mökille. Ja sitten takaisin mäkeen, Matti kuvailee etätyöpäiväänsä Tahkolla.

Majapaikan suhteen tärkeintä on työnteon ergonomia ja toimiva verkko. Olipa määränpää Barcelona tai Suomen Lappi, kohteessa tulee olla tarpeeksi nopea verkko ja työtilaa, mielellään työhuone. Erilliset huoneet auttavat keskittymään eikä työnteko vie muiden lomafiilistä.

– Käytännössä ihan yksinkertainen ratkaisu riittää. Vaikkapa kaappipöytä, josta voi kääntää työtason seinästä pöydäksi, Matti vinkkaa. 

– Kiinteä verkko täytyy olla. Mobiiliverkon kaista ei riitä, jos etäpalaverissa on samaan aikaan päällä kuva, puhe ja esitystila. Tarvitsemme verkkoa myös isojen tiedostojen siirtelyyn, Heidi jatkaa. 

Kesällä auto vaihtuu veneeksi

Perhe on viettänyt kesiä vesillä vuodesta 2013 lähtien. Aiempi pienempi vene oli helppo vetää ja laskea vesille Kuopiossa. Nykyään perhe veneilee Marinon APB 27:lla, jolla ajoa kertyi viime kesänä 180 tuntia. 8,5-metrinen vene asettaa pysähdyspaikoille enemmän vaatimuksia. 

– Millibaarin lisäksi Saana on ollut tervetullut lisä Kuopion pysähdyspaikkoihin. Useimmiten ankkuroimme veneemme ystäväni mökin rantaan Hiltulanlahteen, Matti selventää.

Perhe kaipaisikin lisää palveluja veneilijöille, kuten kunnollisia pysähdyspaikkoja painavalle kulkupelille sekä ravintola- ja majoituspalveluita.

– Merellä ja saaristossa vaihtoehtoja on enemmän. Toisaalta sisävesillä veneily on erityisen miellyttävää, ihan kuin Karibialla kruisailisi, Heidi kuvailee. 

– Etelä-Suomen vähänkään isommissa venesatamissa on huomioitu etätyöläiset ja sieltä löytyy rauhallista tilaa työskennellä, Matti heittää vinkin Kuopion alueen yrittäjille. 

Etätyö yllättää ja opettaa

Vaikka etätyön ja matkailun yhdistäminen vaatii välillä melkoisesti luovimista, kokee pariskunta sen omakseen. 

– Toiset pitävät työstä, jossa on selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välillä, mutta me olemme tehneet tätä jo vuosia, Heidi miettii. 

– Se on lapsillekin iso juttu. He oppivat liikkumaan ja näkevät erilaisia paikkoja ja ihmisiä sekä tietysti tuttuja. Pelkästään turkulaisten ja kuopiolaisten välillä on iso ero, Matti naurahtaa. 

Matkustaminen on opettanut myös vanhempia. 

– Ennen olimme huolettomampia ja menimme minne vain. On tullut vuokrattua kaikennäköistä majapaikkaa, joissa patjat olivat 80-luvulta ja paikat repsottivat, Heidi muistelee.

– Niiden jälkeen on osattu katsoa tarkemmin, mitä vuokraamme, Matti komppaa. 

Nykyisin perheen matkailussa avainsana on vaivattomuus. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että majapaikassa on lakanat ja pyyhkeet valmiina tai että matkailijoille ja etätyöntekijöille on riittävästi valmiiksi mietittyjä palveluita ja aktiviteetteja.  

– Se, ettei reissaamisesta tarvitse tehdä itselleen työtä, Matti kiteyttää. 

Hulvatonta mieltä ja pakkaustaitoja

Heidin ja Matin mukaan reissutyössä asioita pitää aikatauluttaa, mutta samalla olla valmis muuttamaan suunnitelmaa lennosta ja nauttimaan siitä. 

– Parasta on sovittaa päivät sen mukaan, mitä ne tullessaan tuovat. Mennä päivä kerrallaan. Aina sattuu kaikenlaista, kun matkustaa lasten ja koirien kanssa. Lopulta reissusta palautuukin rentoutuneena, kun kodin muut murheet ovat jääneet taka-alalle ja pienentyneet, Heidi ohjeistaa. 

Kun viisihenkinen perhe lähtee reissuun, vaatii se pakkaustaitoja, koska pelkästään isompi koira vie puolet auton takaluukusta. 

– Siinä saa käyttää luovuutta. Jos veneellä mennään niin siinäkin saa miettiä, ettei ota mitään ylimääräistä tavaraa, Matti kuvailee.  

– Ja sitten on aina kiva huomata, miten vähällä tavaralla loppujen lopuksi tulee toimeen. Kunhan muistaa tietokoneen laturin niin kaikki on hyvin, Heidi täydentää.

Matin ja Heidin vinkit työn ja matkailun yhdistäville perheille Kuopion alueella. Yrittäjä, nappaa kiinni ja kehitä palveluja matkailijoiden tarpeiden mukaan. 

  1. Kannattaa hyödyntää puhtaat järvet. Kesällä lapset arvostavat, kun pääsevät meren sijasta järveen uimaan. Makeassa vedessä on mukava pulikoida. Myös vuokraveneitä olisi hyvä saada enemmän tarjolle, koska alue on todella hieno. 
  2. Kuopion alueen leikkipuistot ovat todella hyvässä kunnossa. Ota perheen kanssa hotellihuone ja hyödynnä alueen lukuisat maksuttomat huvipuistot. 
  3. Kuopion alueen sijainti puolivälissä matkalla Lappiin on erinomainen. Esimerkiksi Tahko katkaisee raskasta paluumatkaa, kun pysähtyy pariksi päiväksi etätöihin. Lapset viihtyvät, kun aktiviteetteja on paljon tarjolla. 
  4. Työn ja lomailun yhdistäminen onnistuu, kun työnteko on huomioitu ja lapsille on tekemistä. Ravintola-, aktiviteetti- ja majoituspalveluita tulee alueelle jatkuvasti lisää. Matkailijoille sopivien tuotteiden ja palveluiden paketointi ja niiden näkyvyys on tärkeää, jotta tarpeet kohtaavat. 
  5. Saana ja Millibaari ovat veneilijöille tuttuja. Satamapalveluja kaivataan lisää, ettei aina tarvitse pakata eväitä mukaan. Kiertävästä ravintolasta tai kioskista saisi näppärästi ranta- tai työpäivän lomassa koko perheelle virkistävät jätskit ja juomat.