Mökki tuottamaan!

SawoGrown alueella on reilut 7500 mökkiä, joista vain muutama prosentti on vuokrakäytössä. Tuottava mökki -hankkeen tavoite on kasvattaa vajaakäytöllä olevien mökkien käyttöastetta ja samalla luoda uutta liiketoimintaa vapaa-ajan matkailun ympärille. Miten vuokramökki taipuu etätyötä tekevien tarpeisiin? Ja kannattaako se?

Tuottava mökki -hankkeen idea syntyi alun perin muutama vuosi sitten Pielaveden mökkineuvostossa. Kiinnostusta riittää, sillä hankkeen projektipäällikkö Hannu Kumpulainen vastailee tiedusteluihin päivittäin.

– Projekti on nyt alkuvaiheessa. Tällä hetkellä kartoitamme mökkien omistajia sekä etsimme mökkitalkkareita, tien auraajia sekä muita mökkeilyyn liittyviä palveluntarjoajia. Sen jälkeen luomme rakenteet ja toimintatavat vapaa-ajan asuntojen vuokraustoimintaan SawoGrown alueella, Kumpulainen selventää. 

Mökkibuumi villitsi suomalaiset

Tuottava mökki -hanketta tullaan testaamaan pilotilla. Vuokraajalle olennaista on tietää, millaiseen asumukseen on menossa. Kun pilottiin saadaan tarvittava määrä mökkejä, seuraava vaihe onkin niiden laatuluokittelu ja valokuvaus. Tiedoista koostetaan kohdekuvaukset, jotta myynti osaa vastata vuokralaisten kysymyksiin ja vaatimuksiin. 

– Projektissa tärkeintä on mökin tuotteistaminen ja yhteistyö alueen muiden matkailuprojektien ja -hankkeiden kanssa. Varsinkin lapset ja nuoret tarvitsevat ohjelmaa viihtyäkseen viikon mökillä. 

Kumpulaisen mukaan Suomessa vallitsee varsinainen mökkibuumi. Koronan myötä moni huomasi, miten hienoja matkailu- ja luontokohteita kotimaassa on. Kumpulainen uskoo myös, että ulkomailta tullaan taas Suomeen, kun tilanne rauhoittuu. 

– Nyt onkin hyvä hetki suunnitella, miten mökkien vuokraus hoidetaan. Selvittelemme, onnistuuko se jo olemassa olevan yrityksen kautta vai onko se jotain aivan uutta. Olisi hienoa saada alueelle yhteinen myyntikanava, jossa palveluja myytäisi ristiin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Mökki vain paranee käytössä

Monia arveluttaa oman mökin vuokraaminen täysin tuntemattomille. Suurin huoli on se, pysyykö mökki kunnossa. Kumpulaisen mielestä riski on pieni ja siihen voi itse vaikuttaa.

– Jos mökkiä ei vuokraa pelkkään viikonloppukäyttöön tai yhdeksi yöksi, karsiintuu innokkaimmat juhlaporukat helposti pois. 

Myös vuokraamisesta syntyvät kulut mietityttävät. Vuokralaiset odottavat nykyisin tiettyä kaluste- ja varustetasoa, tärkeimpinä toimiva keittiö ja mukavat sängyt. Monia saattaa arveluttaa, kuinka paljon mökkiä pitää uudistaa, jotta se kelpaa vuokralaisille. 

– Laatuluokittelun rinnalla tavoitteemme on luoda pilotissa selkeät ohjeet mökkien vaatimuksista, Kumpulainen tiivistää. 

Miksi sitten omaa mökkiä kannattaa vuokrata? Kumpulaisen kokemuksen mukaan yleisin motiivi on raha. Yhdellä mökillä ei rikastumaan pääse, mutta kevyelläkin vuokrauksella saa jo kulut pois ja itselleen ilmaisen loman. 

– Arvioiden mukaan pääomalle on mahdollista saada tuottoa muutamasta prosentista kymmeneen. Jos mökki on jo maksettu pois, voi tulla enemmänkin.  

Tuottoa enemmän Kumpulainen kehottaa miettimään mökin ylläpitoa. Kun mökillä on käyttäjiä, omistajat yleensä innostuvat laittamaan ja kohentamaan sitä. Ja hyvin pidetty kiinteistö houkuttelee vuokralaisia, myös pitkäaikaisia. 

Suunnitteletko mökin vuokraamista?

Jos vapaa-ajan asuntosi on vajaakäytöllä tai kulut tuntuvat turhan suurilta käyttöön nähden, kannattaa kokeilla mökin vuokraamista. Lue vinkit ja ilmianna mökkisi: 

1. Huomioi etätyön mahdollisuus

Etätyön suosio vain kasvaa. Ihmiset haluavat yhdistää työn ja lomailun maaseudun rauhassa. Järjestä siis mökille houkutteleva tila etätyön tekemiselle ja varmista toimiva nettiyhteys.  

2. Mökkitalkkari huolehtii puolestasi

Asutko kaukana mökiltäsi? Sopivia mökkitalkkari löytyy usein naapurista tai läheiseltä maatilalta. Se voi olla myös toimintaan keskittynyt yritys. Talkkarilta vuokralaiset voivat hakea avaimet ja saavat tarvittaessa apua. Sopimuksen mukaan mökkitalkkari voi myös täydentää esimerkiksi pesuaineet, wc-paperit ja polttopuut sekä järjestää loppusiivouksen.  

3. Varmista mökin varustetaso

Vuokralaisilla on erilaisia vaatimuksia, mutta monelle on tärkeintä, että mökki on siisti ja toimiva. Voit uudistaa mökkiä pikkuhiljaa. Aloita uusimalla patjat ja petivaatteet sekä varmista keittiön riittävä astiasto sekä ruoanlaittovälineet. Kuuntele vuokralaisten palautteita ja tee päivityksiä tarpeiden mukaan. Näin mökki pysyy kunnossa ja saa hyvää palautetta – ja sinä saat lisää vuokralaisia. 

Lisää tietoa Tuottava mökki -hankkeesta osoitteessa http://www.savogrow.fi/kehittamispalvelut/hankkeet/tuottava_mokki