Inspiroiva ympäristö ruokkii työntekoa

Moni on nauttinut alkusyksystä suunnattomasti toimistolla työkavereiden kanssa yhdessä tekemisestä vastapainona koronakevään ja -kesän aikaiselle kotona yksin puurtamiselle. Samaa sanoo Cybercom Finlandin business advisor Pekka Nurmi. Hän kertoo kuitenkin normaaliarjessa tarvitsevansa säännöllisesti taukoa toimistoympäristöstä ja tekevänsä siksi viikoittain etätyötä kahviloissa tai muissa työnteon flow-fiilistä nostattavissa tiloissa.

Yritysten liiketoiminnan digitalisaation kehittämisen parissa työskentelevä Nurmi toteaa asiakasprojektien vaativan pitkäjänteistä keskittymistä ja syventymistä. Työyhteisössä keskeytyksiltä on toisinaan vaikea välttyä, mutta etätöihin irrottautuminen rauhoittaa ja antaa tilaa ajatuksille. Nurmi hakeutuu mieluiten työskentelemään kotitoimiston sijaan lähiympäristön julkisiin tiloihin, joissa on sopivasti elämää ympärillä.

– Tykkään välillä tehdä töitä omissa oloissani hieman hälyisissä paikoissa, kuten kahviloissa tai lounasravintoloissa. Pystyn keskittymään paremmin tietyn tyyppiseen tekemiseen, kun on sopivasti tapahtumaa ympärillä.

Parhaimmillaan kiinnostava ympäristö vauhdittaa työntekoa ja auttaa inspiroitumaan tehtävästä uudella tavalla. Toimistolta omaan lempikahvilaan töihin siirtyminen auttaa Nurmen mukaan purkamaan myös jumeja, joihin ei näe ratkaisua työpöydän takaa asioita tarkastellessa.

– Jos työ on tiivistä ajattelutyötä, jossa täytyy käydä jatkuvaa keskustelua oman pään kanssa ja hakea erilaisia kulmia käsillä olevaan aiheeseen, ympäristön vaihdos voi ruokkia työntekoa.

– Minulle on tärkeää, että maisema vaihtuu välillä. Kai se rentouttaa ajatuksia, kun voi katsella ihmisvilinää siinä samalla. Siitä tulee itsellekin olo, että ei jää paikalleen polkemaan.

Hyvä fiilis välittyy työhön

Nurmi arvelee kahviloissa ja ravintoloissa työskentelyn viehätyksen liittyvän osittain siihen, että inspiroivan ympäristön ja palvelukokemuksen tuoma hyvä olo heijastuu työntekoon flow-tunteena, jolloin kaikki sujuu lähes kuin itsekseen.

– Minusta on kauhean kiva syödä työnteon lomassa aamupala tai lounas ja jämähtää siihen paikoilleen jatkamaan hommia päässä pyörivien uusien ajatuksien kanssa. Kun kävelee lounaspaikasta työpöydän ääreen, hyvästä paikasta ja ruuasta saatu flow-fiilis ehtii latistua ja ajatus keskeytyä.

Etätyöskentelyn suosikkipaikoikseen Nurmi mainitsee yliopistokampusten ja isompien hotellien aulatilat.

–  Molemmissa on yleensä runsaasti pöytäryhmiä ja pistokepaikkoja sekä kahvila- tai ravintopalvelut vieressä. Hyvä puoli on myös se, että porukkaa liikkuu niin paljon, että kukaan ei kiinnitä sinuun erityistä huomiota. Hotellien auloissa on samalla tiettyä lähdön tunnelmaa, ikään kuin olisit itsekin matkalla jossain.

Nurmella on myös etätyöntekemiseen liittyviä pitkän aikavälin unelmia, jotka hän aikoo toteuttaa sopivan hetken tullen.

– Haaveilen siitä, että lähtisin joskus esimerkiksi Pariisiin viikoksi työlomalle. Unohtaisin nähtävyydet ja nauttisin kaupungin kahviloissa työskentelystä. Minua kiinnostaa, millaisen vivahteen se toisi tekemiseen. Voisin myös kotimaanmatkailla pariksi päiväksi esimerkiksi entiseen kotikaupunkiini Kuopioon Puijolle tai Tahkolle.

Kahvilla tunti, lounaalla kaksi

Nurmi kertoo kahviloissa ja ravintoloissa työskentelyn olleen osa hänen työrutiinejaan jo viidentoista vuoden ajan. Siitä huolimatta hän ei ole törmännyt niissä etätyökieltoon tai henkilökunnan nihkeään suhtautumiseen läppärin kanssa pöydän ääreen asettuvaan asiakkaaseen. 

Ikuisuuskysymykseen kuinka kauan yhden kahvikupin ostoksella on sopiva pitää pöytää itsellään Nurmella on selkeä vastaus.

– Kahvikupin kanssa voi mielestäni istua noin tunnin, jos ruuhkaa ei ole. Lounaan ohessa voi viipyä reippaasti pidempäänkin, mutta se riippuu paikasta. Liukuhihnapaikkoihin ei kannata välttämättä edes asettautua työskentelemään. 

Etätyönteosta pienissä kahviloissa haaveilevia Nurmi kannustaa ajattelemaan asiaa tilannekohtaisesti oman mukavuuden lisäksi myös yrittäjän kannalta.

– Huomaavaisella käytöksellä varmistat, että olet tervetullut paikkaan kuin paikkaan toisenkin kerran. Kahviloissa voi viivähtää, mutta varsinkaan pienissä suosituissa paikoissa ei ole sopivaa vallata pöytää päiväksi pelkän kahvikupin hinnalla. Yrittäjälle ei synny yrityksen pyörittämiseen tarvittavaa liikevaihtoa, jos lähes jokaisella pöydällä on mäkki jumissa koko päivän.