Antti Laitinen – Samanhenkinen työyhteisö tarjoaa pienyrittäjälle rauhaa, seuraa ja säästöjä.

Tänä keväänä useat suomalaiset pääsivät kokeilemaan työn tekemistä kotona. Osa ihastui, osa kaipasi työpaikalle työkavereiden pariin. Kotitoimisto ja yksin työtä tekeminen on tuttua yksinyrittäjille, pienyrittäjille ja vasta yrityksen perustaneille. Tutustuimme kuopiolaiseen yrityskeskus Kasarmiin, jossa luovan alan yrittäjät saavat sekä työrauhan että inspiroivan työyhteisön. 

Yrityskeskus Kasarmi otti ensiaskeleensa Luovien alojen keskus Myllyn pienentäessä toimintaansa vuonna 2014. Ulkopuolelle jääneillä yrityksillä oli edelleen halu jatkaa yhdessä tekemistä ja näin Kasarmi sai alkunsa. 

Antti Laitinen tutustui Kasarmiin tuttujen kautta. Lopulta vuonna 2015 hänelle tarjottiin työtilaa ja tällä hetkellä graafisen alan yrittäjä onkin Kasarmin pitkäaikaisin vuokralainen. Laitinen oli myös mukana, kun toiminnan tueksi perustettiin yhdistys vuonna 2016. 

– Tein viisi vuotta töitä kotona, kunnes totesin ettei se sovi minulle. Työkaverit ovat yksinyrittäjälle iso asia. Vaikka emme ole kirjoilla tai saa elantoa samasta yrityksestä, voimme olla yhteisönä yhdessä, Laitinen avaa yhteisötoiminnan etuja. 

Yhdessä isompia palvelukokonaisuuksia

Karkeasti rajattuna Kasarmi on luovan alan yhteisö. Tällä hetkellä yhdistyksen vuokraamissa tiloissa toimii markkinoinnin ja graafisen suunnittelun yrityksiä sekä kääntäjiä, koodareita, palvelumuotoilijoita ja konsultteja.

– Perusajatus Kasarmin taustalla on alusta asti ollut se, että voimme hyötyä toisistamme ja tarjota yhdessä isompia palvelukokonaisuuksia, Laitinen tiivistää. 

Monelle Kasarmin yrittäjistä suurin sysäys liittyä yhteisöön on ollut perheessä tapahtuneet muutokset. Kotitoimistolla työskentely ei enää onnistukaan, kun perhe kasvaa tai muuttaa eri kokoiseen asuntoon. Työpaikalla voi keskittyä työhön ja työpäivän jälkeen perheeseen. 

Toinen merkittävä tekijä on raha. Kasarmissa edullisin työpiste on pöytäpaikka, jonka kuukausivuokra on 158 euroa. Laitisen mielestä vuokrahinta on houkutin, mutta itse yhteisö tarjoaa pienyrittäjälle rahaa suuremman merkityksen. 

– Kasarmin avulla mahdollistamme työtilat pienille yrittäjille, jotka haluavat tehdä töitä muualla kuin kotona. Meillä on hyvin avoin ja kodinomainen yhteisö ja tilat, joissa jokainen hoitaa omaa liiketoimintansa.

Ponnahduslauta alkutaipaleella oleville yrityksille 

Kasarmissa on tilat yhdeksälle yritykselle. Laitisen mielestä määrä on sopiva, vaikka ajatus laajentamisesta käy välillä mielessä. Kasarmi palvelee kuitenkin nimenomaan pieniä ja aloittelevia yrityksiä. 

– On hienoa, että yritykset kasvavat ja siirtyvät suurempiin kuvioihin. Tilalle tulee taas uusi toimija ja tarina jatkuu. Lyhyen historiamme aikana täällä on käynyt vajaa 30 yritystä, Laitinen laskee. 

Pieni yhteisö mahdollistaa sen, että asioista voidaan päättää yhdessä ja tarvittaessa nopeasti. Esimerkiksi Kasarmin siivouspalvelu päätettiin ulkoistaa, kun sen huomattiin toimivan paremmin ulkopuolisen hoidossa. Yritykset maksavat palvelusta vuokrassa, jolloin jokainen saa keskittyä omaan työhönsä. 

– Yhdistyksenä Kasarmin tarkoitus ei ole tehdä liiketoimintaa, vaan mahdollistaa pienyritysten toiminta ja pitää kustannukset mahdollisimman pieninä. 

Starttaa oma työyhteisö! Lue kasarmilaisten vinkit:

  1. Pitäkää ääntä toimitilan tarpeesta 

Sopivan toimitilan löytäminen on suurin haaste. Alussa tärkeintä on miettiä tarkkaan, millaista tilaa olette hakemassa. Millaisia toimialoja tilaan on tulossa ja millaisia fasiliteetteja heille tarvitaan? Kannattaa hyödyntää puskaradiota ja kysellä isoilta toimijoilta ja yrityksiltä, onko vuokrattavaa tilaa tarjolla. Avoimesti kyselemällä ja tuomalla tarvetta esiin voi kuulla vinkkejä vaikkapa kaupungin omistuksessa olevista tiloista. 

  1. Varmistakaa toiminnan jatkuvuus 

Kasarmissa yrittäjät olivat alkuun yhden yrityksen alivuokralaisia. Kun yritys päätti muuttaa, olisi muutto voinut uhata muitakin. Siksi toimielimeksi perustettiin yhdistys, joka mahdollistaa, ettei kukaan jää yhden yrityksen tai henkilön varaan. 

  1. Kootkaa sopiva porukka

Yhteisöllisessä työtilassa ei ole tarkoitus, että kaikki päätökset ja työt ovat yhden ihmisen varassa. Sopivien ihmisten kesken yhteisöajattelu rullaa alusta asti jokaisen antaessa oman panoksensa yhteisön hoitoon. Jäsenet voivat myös markkinoida työyhteisön vapaita tiloja omille verkostoilleen vaikkapa sosiaalisessa mediassa. 

  1. Laskekaa tulot ja menot 

Kasarmin vuokrasopimuksissa on kolmen kuukauden irtisanomisaika, josta joustetaan, jos tilalle on heti tulijoita. Irtisanomisaika antaa pelivaraa, jotta voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen talous ei kaadu yhden vuokralaisen lähtöön. Yhteisten pelisääntöjen ja hankintojen suunnitteluun kannattaa varata aikaa, koska raha-asioista tulee tunnetusti helposti kiistaa.

  1. Vaalikaa yhteisöllisyyttä 

Työ on työtä ja yksityiselämä yksityiselämää, mutta rajaa kannattaa hieman rikkoa. Aivan kuten useamman hengen yrityksillä on työhyvinvointitoimintaa, pikkujouluja ja after work -iltoja, niin samalla tavalla ne hitsaavat yhteisöä tiiviimmäksi. 

Kuopion yrittäjät myönsivät Kasarmi-yhteisön perustajajäsenelle Antti Laitiselle vuoden Nuori Yrittäjä -tunnustuksen (2020).

Kuopion alueen Etätyö-kampanjassa toteutetaan erilaisia etätyötekoja ja toimenpiteitä, jotka tuovat esiin alueen vahvuuksia työ-, opiskelu- ja elinympäristönä.