Etätyö innostaa yrittäjiä uusiin haasteisiin

Etätyön suosion kasvaessa on Tuusniemellä innostuttu pohtimaan, kuinka maaseutumatkailuyritykset voisivat hyödyntää monipaikkaista työtä. Yrittäjien yhteistyöhengestä kertoo myös Tuusniemen ja Kaavin yhteinen matkailun kehittämishanke. Alueen lukuisat majoitusvaihtoehdot soveltuvat hyvin etätyön tekemiseen ja tarjoavat rutkasti vapaa-ajan tekemistä lyhyellä välimatkalla. 

Tuusniemen kunnassa on keskusteltu paljon vaihtoehdoista, mitä kaikkea matkailuyrittäjät voisivat tarjota ihmisille, kun kansainvälinen matkailu on tauolla. 

– Tuusniemellä riittää innostusta asioiden kehittämiseen ja ennen kaikkea kokeiluun, iloitsee Tuusniemen Teollisuus Oy:n toimitusjohtaja Tuija Valta

Tuusniemen Teollisuus Oy on Tuusniemen kunnan kehittämisyhtiö, jonka tavoitteena on lisätä alueen taloudellista menestystä ja vetovoimaisuutta. Yhtiö antaa yritysneuvontaa niin aloitteleville kuin toimintaansa kehittäville yrityksille.

– Tällä hetkellä opastan yrittäjiä ja annan vinkkejä, kuinka oman kiinteistön saa yleisölle näkyviin, Valta kertoo.

Etätyöskentelyssä viehättää matkailun ja työn yhdistäminen. Kaikilla ei ole omaa mökkiä tai se saattaa sijaita turhan kaukana töiden tekoon. Vuokraaminen tarjoaa mahdollisuuden työskennellä jossain muualla kodin lisäksi. Työpäivän jälkeen voi suunnata suoraan hiihtämään, vaeltamaan, kalastamaan tai muuten vain nauttimaan rauhallisesta luonnosta. 

– Maaseudulla ei ehkä ole vielä ymmärretty, että etätyö on potentiaalinen juttu. Toki se asettaa majoituspaikan tiloille omat vaatimuksensa. Mutta luonnon ja työn yhdistäminen tulee kasvamaan ja haluamme olla kehityksessä mukana. Joissakin kohteissa riittää, että sisustaa yhden huoneen enemmän työtilaksi, Valta summaa.

Yhteinen hanke kokosi yrittäjät yhteen

Tuusniemellä ja naapurikunta Kaavilla tehdään luontomatkailun kehittämishanketta yhteistyössä. Tavoitteena on koota kaikki matkailijoita hyödyttävä tieto ja jakaa vinkkejä monenlaiseen tekemiseen. Tieto julkaistaan kevään aikana yhdellä verkkosivustolla.

– Molemmat kunnat ovat päättäneet sijoittaa luontokohteisiin ja retkeilyreittien ylläpitoon. Ja ne ovatkin todella hyvät laavuineen ja maisemineen, kehuu hankkeen projektipäällikkö Mikko Koistinen

Lähtötilanne oli haastava, sillä viimeisen päälle kuntoon laitetut retkeilyreitit olivat harvojen tiedossa eikä niitä oikein löytynyt verkosta. 

– Alueen yrittäjät kertoivat, että matkailijoiden on ylipäänsä vaikea löytää palveluja. Nyt näyttää paremmalta, kun tietoa on koottu yhteen ja näkyvyyteen on kiinnitetty huomiota, Koistinen iloitsee. 

Tuusniemellä ja Kaavilla on paljon pieniä matkailuyrityksiä, jotka ovat innostuneet suunnittelemaan ja kehittämään erityisesti luontoon liittyviä kiinnostavia ja ainutlaatuisia liiketoimintamalleja.

– Hankkeen myötä alueen yrittäjät ovat löytäneet toisensa ja voivat tarjota toistensa palveluja ristiin, Koistinen tiivistää. 

Puhdas luonto houkuttelee ympäri vuoden 

Tuusniemen ja Kaavin alue on pääasiassa kesämatkakohde, mutta talvellakin on kävijöitä. Tekemistä riittää sadan kilometrin säteellä, vaikka koko kesäksi. Alueelta on hyvät yhteydet esimerkiksi Kolille, Valamon luostariin, Tahkovuorelle ja Joensuuhun. 

Monipuolisten käyntikohteiden lisäksi alueen yksi vetovoimatekijä on hinta. Kesällä mökin saa vuokrattua viikoksi jopa alle 500 eurolla ja talviaikaan majoitus irtoaa vieläkin edullisemmin.

– Muuhun Suomeen verrattuna edulliset majoitushinnat perustuvat siihen, että yrittäjillä on usein muitakin tulonlähteitä, jolloin pääelinkeinon ei tarvitse muodostua matkailusta, Koistinen vinkkaa.

Koistinen tekee itsekin etätöitä aina kun pystyy – ja teki jo ennen koronaa. Hän nauttii mahtavista puitteista metsän ja täyden hiljaisuuden keskellä.

– Keskittymistä vaativaa työtä kannattaa kokeilla maaseudun rauhassa. Fiilis on aivan erilainen, kun maalla on öisin pimeää ja täysin hiljaista, ympärillä vain koskematon luonto ja metsän äänet. 

– Nykyisillä yhteyksillä etätyön tekeminen onnistuu vaikka laiturin nokasta. Jos itse saisin valita niin tekisin etätöitä aina. 

Omistatko yrityksen tai tilan, jossa voi tehdä etätöitä? Nappaa vinkki sen ilmiantoon ja markkinointiin:  

Jokainen voi ilmiantaa oman etätyöhän soveltuvan maatilan tai maaseutuasumuksen, kaupan, kahvilan, ravintolan tai luonkokohteen. Tärkeintä on, että tila soveltuu hyvin etätyöskentelyyn, eli siellä on toimiva työpiste ja hyvä verkkoyhteys.

Näkyvyys on kaiken A ja O. Ole läsnä kaikissa mahdollisissa palveluissa. Airbnb, Booking.com ja muut matkailusivustot ja palvelut ovat nykypäivää ja ihmiset etsivät  niistä paljon tietoa. Myöskään paikallisia yhteistyöverkostoja ei pidä unohtaa. Kunnan tai maakunnan yhteistyömarkkinointi on erittäin tärkeää. 

Lopuksi, monikanavainen markkinointi kannattaa. Käytä niitä viestintäkanavia, joita tilan mahdolliset vuokraajat käyttävät. Monikanavaista, mutta ei monimutkaista!