Ritva-Liisa Pohjalainen – Helppoa elämää elävässä kaupungissa

Arjen helppous, asumisen edullisuus ja selkeät vuodenajat saivat palkitun lasitaiteilija-muotoilijan jäämään Kuopioon.

Ritva-Liisa Pohjalainen katsoo kameraan hymyillen. Hänellä on kädessään pensseli.
– Kun pitää huolta omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, voi nauttia elämästä, lasitaiteilija-muotoilija Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo.

Suomen arvostetuimpien muotoilijoiden joukkoon kuuluva Ritva-Liisa Pohjalainen tuli Kuopioon vuonna 1974. Taideteollisen korkeakoulun opinnot oli saatettu päätökseen ja työelämä kutsui.

– Aloitin urani kuopiolaisessa Pirettassa suunnittelijana, minkä jälkeen pääsin pääsuunnittelijaksi Silolle Turkuun. Kahdeksan Etelä-Suomessa vietetyn vuoden jälkeen palasin työn perässä Kuopioon, Pohjalainen muistelee.Paluu tuntui siltä, kuin Pohjalainen olisi tullut takaisin kotiin. Raahessa lapsuutensa viettänyt suunnittelija arvosti rauhallisempaa elämän menoa ja aitoja ihmisten välisiä kohtaamisia.

– Kun saavuin ensimmäistä kertaa tänne, tuntui, kuin olisin tullut kotiin. Kaupunkia ympäröivä luonto on todella kaunis ja ihmiset ovat lämminhenkisiä. Pirettan toimitusjohtaja Koponen kohteli minua kuin omaa tytärtään.

Pohjalainen nauttii Kuopiossa paitsi maisemista ja ihmisistä, myös sen tarjoamasta rauhasta ja arjen helppoudesta.

– Kotini sijaitsee järven rannalla, mikä on suonut työlleni sen vaatimaa hiljaisuutta. Lisäksi eläminen Kuopiossa on helppoa. Matkuksen kauppakeskukseen ajaa muutamassa minuutissa ja keskustaan moottoritietä pitkin kymmenessä. Neljässä minuutissa ehdin liikuntasalille jumppaan vaikka kesken työpäivän.

Pohjalainen arvostaa myös paljon kaupungin tarjoamia kulttuuripalveluja, ja hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Musiikkikeskuksen kanssa. Jokakesäinen Kuopio Tanssii ja Soi –festivaali on myös Pohjalaisten muualla asuvien ystävien kesän kohokohta.

15 vuotta sitten Pohjalaisen perhe rakensi loma-asunnon Pisalle luonnonsuojelualueen vastarannalle. Alueen luonto on jylhää järvisuomalaista vaaramaisemaa, minkä metsät ovat valtaosin luonnontilassa.

– Tunnin ajomatka mökille vie meidät keskelle sieni- ja marjametsiä sekä kalavesiä. Luonto inspiroi minua ja parhaat ideat syntyvät siellä, missä saan olla omien ajatusteni kanssa.

Pohjalainen käy tätä nykyä metsässä kahdestaan puolisonsa kanssa, sillä pariskunnan lapset ovat jo aikaa sitten lentäneet pesästä omille teilleen. Yhteyksiä Etelä-Suomeen pidetään paitsi autolla reissaten, myös etäyhteyksien välityksellä. Pohjalainen itse asuu mieluummin Kuopiossa.

– Täällä on edullisempaa elää ja lisäksi liikkuminen paikasta toiseen on vaivattomampaa ilman ruuhkia. Alhaisemman hintatason ja toisaalta myös luonnon monimuotoisuuden vuoksi Kuopio on hyvä paikka uutta kotia etsivälle, sillä täältä on mahdollista saada omakotitalotontti järvenrannalta, Pohjalainen sanoo.  

Teksti: Maiju Korhonen
Kuvat: Ritva-Liisa Pohjalainen